Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Οστεοπόρωση..

Η οστεοπόρωση και τα οστεοπορωτικά κατάγματα χαρακτηρίζονται από υψηλή θνησιμότητα, αφού το 25% των ανδρών και των γυναικών με κάταγμα του ισχίου πεθαίνουν μέσα στον 1ο χρόνο.
Η πάθηση πολύ συχνά δεν έχει συμπτώματα, ιδίως κατά τα αρχικά στάδια της νόσου. Ένα κάταγμα μετά από ελαφρύ τραυματισμό ή και χωρίς έκδηλη τραυματική αιτία, αποτελεί την συνήθη πρώτη σαφή κλινική εκδήλωση της οστεοπόρωσης.
Η οστεοπόρωση εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους άνω των 50 ετών. Η ιδιοπαθής μορφή της πάθησης  αφορά την πλειονότητα των περιπτώσεων και εκδηλώνεται είτε μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες (μετεμμηνοπαυσιακή) είτε σε ηλικίες άνω των 70 ετών (γεροντική). Σπανιότερα εμφανίζεται και σε νεαρά άτομα.
Σε μικρότερο ποσοστό προκαλείται από άλλες αιτίες (δευτεροπαθής οστεοπόρωση), όπως εξαιτίας χρόνιων ή κακοηθών νοσημάτων ή μακροχρόνιας χορήγησης φαρμάκων.
Εκτός από την ηλικία, σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της πάθησης παίζει η διατροφή, η σωματική άσκηση, το κάπνισμα αλλά και η κληρονομικότητα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η πρόληψη της οστεοπόρωσης πρέπει να ξεκινά από την παιδική και εφηβική ηλικία, οπότε και ‘κτίζεται’ ο σκελετός μας.
Installed and Designed by iks-Team.com