Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη και άλλοι μύθοι…

Όχι απαραίτητα, σύμφωνα με την δρα Γουέντυ Ρέποβιτς, αθλητική φυσιολόγο στο Ανατολικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στην Σάϊεν, η οποία σε πρόσφατο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Αθλητιατρικής έβαλε τα δυνατά της για να αντικρούσει αυτές και μερικές ακόμα ευρέως διαδεδομένες αναληθείς πεποιθήσεις για την διατροφή.
Ο μύθος για την αύξηση της χοληστερόλης εξαιτίας των αυγών άρχισε επειδή ο κρόκος τους περιέχει τις πιο συμπυκνωμένες ποσότητες χοληστερόλης από κάθε άλλο τρόφιμο, δήλωσε στο Ρόιτερς η δρ Ρέποβιτς.
Εντούτοις, όταν κανείς τρώει αυγά με μέτρο, δεν προσλαμβάνει αρκετά μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης, ώστε να κινδυνεύσει η υγεία του.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν τα αυγά και ειδικά όσοι έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα πιθανώς έχουν ακούσει από τον γιατρό τους την σύσταση “μην τρως αυγά”», είπε. «Στην πραγματικότητα, όμως, δεν υπάρχουν και πολλές μελέτες που να δείχνουν ότι ένα ή δύο αυγά την ημέρα κάνουν κάποια ουσιαστική διαφορά στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα».
Για παν ενδεχόμενο, πάντως, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να τρώμε το πολύ 3-4 αυγά την εβδομάδα…
Ένας άλλος μύθος είναι ότι μας παχαίνουν οι υδατάνθρακες (δηλαδή το ψωμί, τα μακαρόνια, το ρύζι, οι πατάτες, τα δημητριακά για πρωινό).
Τότε, όμως, γιατί χάνει βάρος όποιος «κόβει» το ψωμί; «Λόγω της απώλειας νερού που προκαλεί η μείωση των αποθεμάτων υδατανθράκων στον οργανισμό», απαντά η δρ Ρέποβιτς. Και συνιστά καθημερινή κατανάλωση υδατανθράκων – αλλά με μέτρο.
Μύθος είναι επίσης ότι πρέπει όλοι να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.
Ασφαλώς και χρειαζόμαστε καθημερινά περίπου 1,5 λίτρο νερό για να αναπληρώσουμε τα υγρά που χάνει ο οργανισμός μέσω της αναπνοής, της διούρησης, της εφίδρωσης και των άλλων λειτουργιών.
Ωστόσο, νερό δεν προσλαμβάνουμε μόνον από την βρύση ή το μπουκάλι, αλλά και από τους καφέδες, τα αναψυκτικά, τους χυμούς, ακόμα και τα φρούτα και τα λαχανικά, κατά την δρα Ρέποβιτς.
Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση νερού – ναι, συμβαίνει ακόμα και αυτό – μπορεί να έχει συνέπειες, οδηγώντας σε διαταραχή της ισορροπίας νατρίου στον οργανισμό (η διαταραχή αυτή αποκαλείται υπονατριαιμία) και είναι επικίνδυνη για την υγεία.
Κατά την δρα Ρέποβιτς, μύθος είναι επίσης ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν καθημερινά μία πολυβιταμίνη.
Την πολυβιταμίνη αυτή χρειάζονται στην πραγματικότητα όσοι δεν τρέφονται σωστά – λ.χ. όσοι δεν τρώνε κάθε μέρα τις δύο μεγάλες σαλάτες και τα τρία φρούτα που συνιστώνται για καλή υγεία, όσοι δεν τρώνε καθημερινά 2-3 γαλακτοκομικά προϊόντα κ.ο.κ.
Αλλά ακόμα και αυτοί, καλό είναι να συμβουλεύονται πρώτα τον γιατρό τους…
Installed and Designed by iks-Team.com