Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Η υγεία των ποδιών

Ο Λευτέρης Βογιατζόγλου, ειδικός ποδολόγος, καταρρίπτει τους μύθους που επικρατούν για παθήσεις των πελμάτων, όπως τους κάλους και τα κότσια, ενώ μας δίνει και χρηστικές πληροφορίες για την επιλογή σωστών υποδημάτων.
Τους κάλους στα πόδια μπορούμε να τους κόβουμε μόνοι μας με ένα απλό ψαλιδάκι

Ο κάλος αναπτύσσεται ως αντίδραση της επιδερμίδας στην πίεση και την τριβή.  Στις περισσότερες περιπτώσεις ο κάλος δεν εξαλείφεται και αντιμετωπίζεται συντηρητικά.  Η ενδεδειγμένη αφαίρεση του κάλου γίνεται με τη χρήση χειρουργικού νυστεριδίου από κάποιον ειδικό. Στη συνέχεια, συνιστάται από τον πάσχοντα η συχνή ενυδάτωση της περιοχής όπου αναπτύσσεται ο κάλος. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να αντιμετωπίσει μόνος του τους κάλους η πιο ασφαλής μέθοδος είναι η απομάκρυνσή του με ελαφρόπετρα ύστερα από ποδόλουτρο.   
Για την εμφάνιση των κοτσιών στα πόδια ευθύνονται τα παπούτσια

Η παραμόρφωση αυτή είναι συνήθως αποτέλεσμα δυσλειτουργίας κατά τη διάρκεια της βάδισης . Πιο συγκεκριμένα, η δυσλειτουργία αυτή είναι ο  υπερβολικός πρηνισμός, δηλαδή η πτώση της πτέρνας προς τα μέσα με ταυτόχρονη πτώση της ποδικής καμάρας.  Στις περιπτώσεις που υπάρχει η προδιάθεση για την δημιουργία της συγκεκριμένης παραμόρφωσης, ένα στενό παπούτσι μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία ή να αποτελέσει τον καταλύτη ώστε να οδηγηθούμε στο κότσι. 
Η πλατυποδία δεν αντιμετωπίζεται στους ενήλικες

Η πλατυποδία δε μπορεί να αντιμετωπιστεί στους ενήλικες, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματά της. Σε αντίθεση με το πέλμα του παιδιού, το πόδι του ενήλικα δεν είναι αρκετά εύκαμπτο ώστε να μπορέσει ένα ορθοπεδικό υπόδημα ή ένα ειδικό πέλμα (ορθωτικό) να τροποποιήσει την αρχιτεκτονική του.  Έτσι, σε περιπτώσεις πλατυποδίας στους ενήλικες, θα δοθεί η κατάλληλη θεραπεία (συνήθως με ένθετα πέλματα στα παπούτσι ύστερα από λήψη πελματογραφήματος) με σκοπό την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ενόχλησης, η οποία βρίσκεται σε συνάρτηση με την πλατυποδία και όχι με σκοπό να αλλάξει την ανατομία του ποδιού. 
Οι μύκητες στα πόδια εμφανίζονται λόγω κακής υγιεινής
Οι μυκητιάσεις αναπτύσσονται σε περιβάλλον έντονης υγρασίας. Όταν δε στεγνώνουμε καλά τα πόδια μας, και πιο συγκεκριμένα τα μεσοδακτύλια διαστήματα ύστερα από το μπάνιο μας, θα τα θέσουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο από μία μυκητιασική λοίμωξη.  Κοινόχρηστοι χώροι όπως τα αποδυτήρια (από εκεί πήρε την ονομασία της η μυκητίαση σαν «το πόδι του αθλητή») ή πισίνες επίσης αποτελούν παράγοντες κινδύνου για μία μυκητιασική λοίμωξη.  Είναι αυτονόητο βέβαια πως και σε συνθήκες κακής υγιεινής, όπως όταν παραδείγματος χάρη αλλάζουμε σπάνια κάλτσες ή φοράμε τα ίδια υποδήματα χωρίς κάλτσες, θα προσελκύσουμε πιο εύκολα τον μύκητα.  
Τα στενά παπούτσια προκαλούν πρόβλημα στα πόδια

Τα στενά παπούτσια μπορεί να οδηγήσουν σε μία σειρά προβλημάτων για τα πόδια. Μερικά παραδείγματα είναι η τύλοι (κάλοι), είσφρηση όνυχος (να μπαίνει το νύχι στο κρέας), μεταταρσαλγία (πόνος στα μετατάρσια, η περιοχή στο κάτω μέρος του πέλματος, πίσω από τα δάκτυλα).  Για τον λόγο αυτό θα ήταν φρόνιμο να προσπαθούμε πάντα να προσαρμόσουμε τα παπούτσια στα πόδια μας και όχι τα πόδια μας στα παπούτσια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Installed and Designed by iks-Team.com