Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Η δικαστική απόφαση της χρονιάς...

Το Εφετείο Αιγαίου, ακυρώνει …«καμπάνα» του πρωτοδικείου Χίου που υποχρέωνε το δημοσιογράφο Κώστα Μαρδά να πληρώσει αποζημίωση …50.000 ευρώ σε γιατρό που του είχε κάνει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση.
Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση η οποία οπλίζει τους λειτουργούς του τύπου σε θέματα υγείας καθώς βασίζεται σε νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ορίζει ότι :H χρησιμοποίηση σκληρών εκφράσεων από δημοσιογράφους κατά γιατρών, που επιτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους , είναι επιτρεπτή, προκειμένου να διασφαλισθεί το αγαθό της υγείας των πολιτών.
Η απόφαση αφορά εκδίκαση αγωγής του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Χίου Γεωργίου Καρπουζλή κατά του δημοσιογράφου Κώστα Μαρδά , ο οποίος σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της ιδιαίτερης πατρίδας του «Αλήθεια» (18-8-2007), με αφορμή περίθαλψη της μητέρας του, τον χαρακτήρισε «γιατρό –φάντασμα» επειδή ήταν «παρών-απών» στο νοσοκομείο. Ο γιατρός δεν ικανοποιήθηκε από την απόφαση του Πρωτοδικείου και έκανε έφεση αυξάνοντας την απαίτησή του από τα 50.000 ευρώ στα 80.000 ευρώ, ζητώντας παράλληλα τη φυλάκιση του δημοσιογράφου αν δεν του έδινε τα λεφτά και μάλιστα με αναδρομικό τόκο! Όμως, το Εφετείο μετά από ένορκη βεβαίωση του διοικητή του νοσοκομείου Γιάννη Ξενάκη ότι ο παραπάνω γιατρός απέχει εδώ και χρόνια από τις εκ του νόμου καθημερινές υποχρεώσεις του και ότι αφού «δεν πραγματοποιεί τις καθημερινές πρωϊνές επισκέψεις, δεν εξετάζει ασθενείς, δεν κατεβαίνει στα εξωτερικά ιατρεία, δεν έχει φυσική παρουσία στις εφημερίες, δεν ενημερώνει ασθενείς», όχι μόνο αθώωσε το δημοσιογράφο αλλά υποχρέωσε το γιατρό να του καταβάλει όλα τα δικαστικά έξοδα (κάτι που έγινε πριν λίγες μέρες).
Η Εφετειακή απόφαση θεωρεί τους γιατρούς του ΕΣΥ δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι δεν εξαιρούνται από την κριτική των δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα, αποφαίνεται ότι « οποιοσδήποτε πολίτης, και πολύ περισσότερο ο επιφορτισμένος με την ενημέρωση του κοινού δημοσιογράφος, δικαιούται να προβεί σε κριτική για τις πράξεις και τις παραλείψεις των προσώπων που ασκούν δημόσια καθήκοντα και δη αυτών που σχετίζονται με την υγεία των πολιτών».
Όπως υπογραμμίζει το Εφετείο , ο χαρακτηρισμός «γιατρός- φάντασμα», δεν είναι συκοφαντική δυσφήμηση, ούτε καν εξύβριση, αλλά «συνιστά κριτική ως προς την άσκηση των καθηκόντων του γιατρού» επισημαίνοντας ότι « οι χαρακτηρισμοί κατά την άσκηση του νομίμου δικαιώματος ενημέρωσης της κοινής γνώμης και η κριτική ενδεχομένως να ενέχει στοιχεία δικαιολογημένης οξύτητας , εν όψει του ευαίσθητου τομέα της υγείας που ανατέθηκε από την Πολιτεία στον ενάγοντα ιατρό να υπηρετήσει με την τακτική παρουσία του σε διευθυντική θέση».
Η υπόθεση θα έχει συνέχεια για όσους ψευδομαρτύρησαν με αποτέλεσμα ο δημοσιογράφος να ταλαιπωρείται επί τρία χρόνια για να βρει το δίκιο του. Εκτός απροόπτου, θα κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον των γιατρών που με… ένορκες βεβαιώσεις κατέθεσαν υπέρ του «ανύπαρκτου» διευθυντή. Πρόκειται για τους υφιστάμενούς γιατρούς Γιώργος Γιανικόπουλο, Ανδρέα Μιχαηλίδη και το νοσηλευτή και …συνδικαλιστή Γιάννη Κουτσοδόντη για τους οποίους αφορά το άρθρο 224 του ποινικού κώδικα που επιβάλει ποινή τουλάχιστον τριών μηνών φυλάκιση.
Η Εφετειακή απόφαση έρχεται να ανατρέψει το ανεπίσημο καθεστώς ασυλίας που απολάμβαναν οι γιατροί του ΕΣΥ και να καταδείξει πόσο διάτρητος είναι ο νόμος περί αγωγών που συνήθως χρησιμοποιείται ως μέσο πλουτισμού και τρομοκράτησης των δημοσιογράφων. Μετά από το παραπάνω σκεπτικό-νομολογία για χιλιάδες εκκρεμούσες υποθέσεις , το φίμωτρο που είχαν βάλει στους δημοσιογράφους αφαιρείται και με δικαστική βούλα…

Πηγή fimotro.blogspot.com
Installed and Designed by iks-Team.com