Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Πότε πρέπει να κάνω check up..

Kάθε νόσος προειδοποιεί με σημάδια πριν εμφανιστεί. Σημάδια που δεν είναι εμφανή στην καθημερινή μας ζωή και που ίσως δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε μόνοι, αλλά που μπορούν να ανιχνευτούν με τη βοήθεια της επιστήμης. Οι ιατρικές προληπτικές εξετάσεις, το γνωστό μας check up πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά, προσθέτοντας κάποιες ειδικές εξετάσεις όσο μεγαλώνουμε μετά τα 30.

ΠΟΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
Αιματολογικός & βιοχημικός έλεγχος: κάθε τρία χρόνια ή και νωρίτερα αν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα ή επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό.
Γενική Ούρων: γίνεται άπαξ, εφόσον δεν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα και, στη συνέχεια, κάθε  τρία χρόνια.
Μέτρηση Αρτηριακής Πίεσης: θα πρέπει να γίνεται σε κάθε επίσκεψη στον γιατρό ή κάθε τρία χρόνια. Εφόσον πάσχουμε από υπέρταση ή η αρτηριακή πίεση είναι οριακά αυξημένη, η εξέταση πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.
Ηλεκτροκαρδιογράφημα: κάθε τρία χρόνια μετά τα 50, συνοδευόμενο από καρδιολογική εξέταση. Επαναλαμβάνεται πιο συχνά σε καπνιστές και όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.
Triplex καρδιάς, καρωτίδων, αγγείων κάτω άκρων, αορτής, Τεστ Κοπώσεως: Θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 2ετία μετά τα 50 ή και συχνότερα όταν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα. Τriplex καρδιάς και τεστ κοπώσεως προτείνεται σε άτομα με παράγοντες κινδύνου, όπως κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία και μεταβολικό σύνδρομο. Η ηλικία πρώτου ελέγχου και η περιοδικότητα εξαρτώνται από τους υπάρχοντες παράγοντες κινδύνου και τα ευρήματα.
Κολονοσκόπηση: επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια μετά τα 50. Η συχνότητα αλλάζει εφόσον υπάρχει επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό. Η μικροσκοπική αιματολογική εξέταση κοπράνων συνιστάται ανά διετία από το 40ό έτος και κάθε χρόνο μετά το 50ο έτος της ηλικίας για τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Εξέταση PSA για τον προστάτη: γίνεται με λήψη αίματος και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 3 χρόνια από τα 50 σε όλους τους άνδρες και κάθε 2 χρόνια μετά το 60ο έτος της ηλικίας. Η εξέταση PSA πρέπει να συνοδεύεται και από ουρολογική εξέταση.
Μέτρηση σακχάρου νηστείας το πρωί: Πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια.
Ακτινογραφία θώρακος: τουλάχιστον μία φορά εάν είμαστε καπνιστές και ετησίως μετά τα 35 εφόσον είμαστε καπνιστές. Ο έλεγχος συστήνεται κάθε δύο ή τρία χρόνια στους μη καπνιστές.
Σπιρομέτρηση: Κάθε χρόνο για τους καπνιστές άνω των 35 ετών. Για τον καρκίνο του πνεύμονα, δεν υπάρχουν ασφαλή επιστημονικά δεδομένα για αποτελεσματικό προληπτικό έλεγχο. Η αξονική τομογραφία θώρακος, η ακτινογραφία θώρακος και η σπιρομέτρηση μπορεί να είναι χρήσιμες, κατά την κρίση του θεράποντα γιατρού. Η τακτική παρακολούθηση της πνευμονικής λειτουργίας στους καπνιστές είναι αναγκαία σε κάθε περίπτωση, διότι κινδυνεύουν από ένα πλήθος αναπνευστικών προβλημάτων. Μετά από έναν αρχικό έλεγχο, η συχνότητα και το είδος της εξέτασης καθορίζεται κατά περίπτωση από τον γιατρό.
Δερματολογική εξέταση: Πρέπει να γίνεται κλινική εξέταση του δέρματος κάθε 2 χρόνια από δερματολόγο μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά από τα 40.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ
Τεστ Παπανικολάου: Οι γυναίκες μετά το 20ό έτος της ηλικίας θα πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο pap-test  για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μετά τα 30, η εξέταση μπορεί να γίνεται ανά διετία.
Μαστογραφία: κάθε τρία χρόνια μετά τα 40 και κάθε δύο χρόνια μετά τα 50. Θα πρέπει να επαναλαμβάνεται πιο νωρίς και πιο συχνά αν υπάρχει θετικό κληρονομικό ιστορικό.
Μέτρηση οστικής πυκνότητας: κάθε τρία χρόνια μετά τα 50 και κάθε δύο χρόνια μετά το 65ο έτος της ηλικίας για πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Επίσης, καλό είναι να γίνεται εξέταση από παθολόγο, από ΩΡΛ και από οφθαλμίατρο κάθε 3 χρόνια, καθώς και μία ετήσια επίσκεψη σε οδοντίατρο.
Installed and Designed by iks-Team.com