Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Τσάι εναντίον stress..

Πολλοί το αποκαλούν «ηρεμιστικό της φύσης» και πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι ικανό να απαλύνει το στρες, να βελτιώσει την ψυχική διάθεση και να καταπολεμήσει αποτελεσματικά το άγχος.

Αν και είναι αλήθεια ότι η τσαγιού και χαλάρωσης πρωτοπαρατηρήθηκε αιώνες πριν, λίγες ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες έχουν διερευνήσει το θέμα, ενώ οι περισσότερες εξ αυτών έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα.
Ωστόσο, πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια μελέτη σε ανθρώπους η οποία έδειξε ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε αρχές Ιανουαρίου στην επιθεώρηση «Ψυχοφαρμακολογία» και χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι ενήλικοι άνδρες που έπιναν μαύρο τσάι τέσσερις φορές την ημέρα, επί έξι εβδομάδες, δεν αντιδρούσαν πιο ήρεμα όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με στρεσογόνα γεγονότα σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που έπιναν ένα ρόφημα με καφεΐνη το οποίο είχε γεύση τσαγιού αλλά δεν ήταν τσάι.
Ωστόσο, υπήρξαν ενδείξεις ότι οι λάτρεις του τσαγιού κατόρθωναν να ξαναβρίσκουν πιο γρήγορα την ψυχραιμία τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 75 άνδρες, οι οποίοι δεν έπιναν άλλα ροφήματα με καφεΐνη. Οι εθελοντές έπρεπε να παραστούν σε μια σειρά στρεσογόνων κοινωνικών εκδηλώσεων, ενώ οι ερευνητές μετρούσαν την αρτηριακή πίεση, τα ορμονικά επίπεδα και άλλους δείκτες του στρες τους.

Όλοι οι εθελοντές επέδειξαν παρεμφερείς αυξήσεις σε αυτούς τους δείκτες, δίχως να υπάρχει διαφορά υπέρ όσων έπιναν κανονικό μαύρο τσάι.

Ωστόσο οι τελευταίοι είχαν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (είναι η ορμόνη του στρες) μία ώρα μετά, στοιχείο που υποδηλώνει ότι η ορμόνη αυτή άρχισε να επιστρέφει νωρίτερα στα φυσιολογικά όρια. Το αν αυτό, όμως, παρέχει μακροχρόνια οφέλη παραμένει ασαφές, ενώ τα ευρήματα της μελέτης πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες, για να θεωρηθούν οριστικά.
Installed and Designed by iks-Team.com