Από καλή έως εξαιρετικά καλή θεωρεί την υγεία του το 79% των Ελλήνων ενώ περίπου ένας στους δύο ανησυχεί για καρδιαγγειακές και ογκολογικές παθήσεις, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον τομέα υγείας της εταιρείας Philips Hellas.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι το 39% ανησυχεί για εγκεφαλικά επεισόδια, το 26% για την παχυσαρκία, ενώ το 12% των ερωτηθέντων δεν ανησυχεί γενικότερα για σοβαρά προβλήματα υγείας.
To 52% των ερωτηθέντων θεωρεί τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το 47% τις ογκολογικές παθήσεις, πιθανές απειλές στην υγεία του για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία, πάνω από το 50% των θανάτων στην Ελλάδα προκαλείται από καρδιαγγειακές νόσους και πάνω από το 27% από τον καρκίνο.
Σε ερώτηση σχετικά με τις διαγνώσεις, περίπου το 51% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πιστεύει πως η Ελλάδα διαθέτει επαρκή τεχνολογία απεικόνισης για έγκαιρες διαγνώσεις και θεραπεία. Το 80% και το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι σύγχρονες καρδιαγγειακές διαγνώσεις και οι διαγνώσεις του καρκίνου αντίστοιχα μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής.
Εν τω μεταξύ, ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει με το μεγαλύτερο ρυθμό στην ιστορία, καθώς το 2000, 600 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών αριθμός που υπερέβη τα 700 εκατομμύρια έως το 2006. Μάλιστα έως το 2050, ο αριθμός αυτός σχεδόν θα τριπλασιαστεί φθάνοντας τα 2 δισεκατομμύρια! Μέχρι τα μέσα του αιώνα λοιπόν, το μισό του ανεπτυγμένου κόσμου προβλέπεται να πάσχει από χρόνιες ασθένειες.
Σύμφωνα επίσης με τα στατιστικά στοιχεία, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, φθάνοντας για τις γυναίκες 82,35 έτη το 2008 από 80,18 το 1996, και για τους άντρες τα 77,69 το 2008 από 75,05 το 1996. Αντίθετα το Προσδόκιμο Υγιούς Ζωής σύμφωνα με την έκθεση των Δεικτών Υγείας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, έχει μειωθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Μέσα σε 12 χρόνια (1996-2008) στις γυναίκες μειώθηκε κατά 3,8 χρόνια, ενώ για τους άνδρες κατά 1,5 χρόνο.
Την παρουσίαση της έρευνας παρακολούθησαν και σχολίασαν ο καθηγητής καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, η ε. καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας κα Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, η Υπεύθυνη Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού, Έλλη Λαμπέτη κα Μαριάννα Μπιτσάκου και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του τμήματος Αξονικού Μαγνητικού Τομογράφου του Διαγνωστικού & Θεραπευτικού Κέντρου ΥΓΕΙΑ κ. Αρκάδιος Ρουσάκης.