Γερά κόκκαλα, δυνατούς μυς, αλλά και λιγότερες ρυτίδες έχουν όσοι έχουν στο σώμα τους περισσότερες ελιές, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που υποστηρίζει ότι, οι άνθρωποι που έχουν περισσότερες από 100 ελιές στο σώµα τους έχουν και 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν οστεοπόρωση, συγκριτικά µε όσους έχουν μέχρι και 25.
Τη σχετική μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες του Τµήµατος Γενετικής Επιδηµιολογίαςτου King’s College του Λονδίνου και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν πριν λίγες ημέρες στη Βασιλική Ιατρική Εταιρεία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ελιές αποτελούν µία ισχυρή ένδειξη ότι ο οργανισµός µας είναι γενετικά προστατευµένος απέναντι στα σηµάδια του χρόνου, με τις γυναίκες στις οποίες αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια, να δείχνουν έως και 7 χρόνια νεώτερες.
Η ερευνητική ομάδα, υπό τον καθηγητή Τιµ Σπέκτορ, εξέτασε 1.200 µονοζυγωτικές και µη µονοζυγωτικές δίδυµες γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 79 ετών και διαπίστωσε ότι, όσες είχαν στο σώµα τους περισσότερες ελιές, διέθεταν εκτός από λιγότερες ρυτίδες και πιο γερά κόκαλα.
Ο λόγος που υπάρχει αυτή η συσχέτιση ανάμεσα στον αριθμό ελιών και στην καλή υγεία, φαίνεται πως έχει να κάνει με τα λευκά αιμοσφαίρια, που είχαν µεγάλα σε µέγεθος τελοµερή, που δεν είναι άλλα από τα µικρά τµήµατα του DNA, που βρίσκονται στις άκρες των χρωµοσωµάτων.
Τα τελοµερή µικραίνουν κάθε φορά που ένα κύτταρο πολλαπλασιάζεται και όταν το µήκος τους ελαχιστοποιηθεί αρκετά, τότε τα κύτταρα πεθαίνουν. Οι κυτταρικές διαιρέσεις γίνονται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής και αυτό σηµαίνει, κατά µία εκδοχή, ότι όσο µεγαλύτερα είναι τα τελοµερή τόση µεγαλύτερη δυνατότητα υπάρχει για ένα κύτταρο να πολλαπλασιαστεί και να αντικαταστήσει κάποιο άλλο που καταστράφηκε.
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη υποστηρίζουν ότι τα µεγάλα σε µήκος τελοµερή ίσως να µην προστατεύουν µόνο το δέρµα και τα οστά από τις φθορές του χρόνου, αλλά και τους µυς, τα µάτια και την καρδιά.
Με επιφύλαξη έγιναν ωστόσο δεκτά τα αποτελέσματα της έρευνας από άλλους επιστήµονες, οι οποίοι υποστηρίζουν, ότι ο µεγάλος αριθµός ελιών στο δέρµα, µπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου.
Μιλώντας στην εφημερίδα “Τα Νέα” (23/11), ο δρ Νεκτάριος Ταβερναράκης από τοΙνστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύµατος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, εξήγησε ότι το µήκος των τελοµερών έχει συνδεθεί µε τη µακροζωία µέσα από σηµαντικές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
“Οµως η παράταση της ζωής των κυττάρων δεν είναι πανάκεια. Κάποια κύτταρα πρέπει να πεθαίνουν γιατί αν δεν συµβεί αυτό µπορεί να µετεξελιχθούν σε καρκινικά κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα είναι “αθάνατα” και άλλωστε στα διάφορα πειράµατα που γίνονται στα εργαστήρια µε καρκινικές σειρές, αυτές προέρχονται από ανθρώπινους καρκινικούς όγκους”, υπογράμμισε ο ίδιος.
Πηγή : cosmo.gr