Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Δεν προκαλούν άγχος τα γενετικά τεστ

Τα αποτελέσματα των γενετικών τεστ δεν προκαλούν απελπισία ή αγωνία σε όσους εξετάζονται και μαθαίνουν κακά νέα, παρά τις ανησυχίες των ειδικών για το θέμα αυτό, όπως βρήκαν δύο νέες ξεχωριστές μελέτες.
«Εως σήμερα, υπήρχε πολύς φόβος για τις συνέπειες αυτών των εξετάσεων, αλλά τώρα έχουμε στοιχεία», λέει ο δρ Ερικ Τόπολ, επικεφαλής συγγραφέας της μίας έκθεσης, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στo περιοδικό «The New England Journal of Medicine».
Ο δρ Τόπολ και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Scripps Translational Science παρακολούθησαν πάνω από 2.000 ανθρώπους, που υποβλήθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα γενετικών εξετάσεων για 20 ασθένειες. Εξι μήνες από τότε που πήραν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, το προσωπικό επίπεδο ψυχολογικής ανησυχίας τους δεν ήταν υψηλότερο από ό,τι πριν τα λάβουν. Μόνο το 10% των εξεταζομένων χρησιμοποίησαν τη δωρεάν γενετική συμβουλευτική που τους παρείχαν.
Οι ερευνητές μάλιστα έμειναν έκπληκτοι από το πόσο λίγη επίδραση είχαν τα αποτελέσματα των τεστ στη ζωή τους. Αν και το ένα τέταρτο των εξεταζομένων τα συζήτησαν με τους δικούς τους γιατρούς, δεν άλλαξαν γενικά τη διατροφή τους ή τις συνήθειές τους στην άσκηση για να μειώσουν τον γενετικό κίνδυνο. Ηθελαν όμως να κάνουν περισσότερες προληπτικές εξετάσεις, όπως κολονοσκόπηση.
Μια άλλη μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Tufts σε 1.500 ανθρώπους, έδειξε ότι το 70% των ανθρώπων θέλουν να κάνουν το γενετικό τεστ για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και περισσότεροι από τα τρία τέταρτα θα επιθυμούσαν να κάνουν τέτοια τεστ για την αρθρίτιδα και τους καρκίνους του μαστού ή του προστάτη, ακόμα και εάν δεν ήταν απολύτως αξιόπιστα.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Installed and Designed by iks-Team.com