Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Έλεγχοι του ΕΦΕΤ για τις διοξίνες


Οι έλεγχοι για το διατροφικό σκάνδαλο με τις διοξίνες συνεχίζονται από τον ΕΦΕΤ, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του φορέα και δηλώνεται με έμφαση ότι ''σε κάθε νεότερη εξέλιξη ο ΕΦΕΤ θα πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ενώ οποιοσδήποτε φορέας ζητά σχετική και ειδικότερη ενημέρωση τη λαμβάνει''. Ο ΕΦΕΤ αναφέρει ότι προχώρησε άμεσα σε σχετικούς προληπτικούς πανελλαδικούς ελέγχους, σε όλο το εύρος της τροφικής αλυσίδας. Συγκεκριμένα, περισσότερες από 85 επιχειρήσεις από όλη την επικράτεια (μεγάλες αλυσίδες Super Market, εισαγωγικές εταιρείες, ψυκτικές μονάδες, κρεοπωλεία, εταιρείες παραγωγής αλλαντικών, κεντρικές κρεαταγορές κ.ά.) έχουν ήδη ελεγχθεί, ενώ αριθμός δειγμάτων (περίπου 20) που αφορούν σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κοτόπουλα,
γαλοπούλα, χοιρινό κρέας κ.ά.) έχει σταλεί προς ανάλυση στο Εργαστήριο "Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών" του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος". Τα πρώτα 5 εργαστηριακά αποτελέσματα σε κοτόπουλα, γαλοπούλα και χοιρινή πανσέτα, τα οποία μας γνωστοποιήθηκαν, ήταν αρνητικά ενώ ο ΕΦΕΤ λειτουργώντας στο πλαίσιο πολιτικής του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Διοξινών, για το έτος 2010, υπενθυμίζει ότι έχουν ήδη ελεγχθεί περίπου 100 τρόφιμα ζωικής προέλευσης, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και σημαντικόςαριθμός από τη Γερμανία, τα εργαστηριακά αποτελέσματα των οποίων ήταν επίσης αρνητικά.
Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ σημειώνει ότι αμέσως μόλις ξέσπασε το διατροφικό επεισόδιο, συνέστησε εγγράφως στις ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων να προβούν στους επιβαλλόμενους σχετικούς προληπτικούς αυτοελέγχους. Από την αρχή του διατροφικού επεισοδίου, ήτοι της παρουσίας διοξινών σε ζωοτροφές, από τη Γερμανία (Information Notification 1771 - 28/12/2010) ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τις αρμόδιες γερμανικές Αρχές.
Installed and Designed by iks-Team.com