Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Η έννοια της ανταμοιβής για την αιμοδοσία εδραιωμένη στη συνείδηση των Ελλήνων

Τη στιγμή που μόνο το 47% των αναγκών σε αίμα καλύπτεται από εθελοντική προσφορά στην Ελλάδα, η έννοια της ανταμοιβής για την αιμοδοσία (υπό μορφή της άδειας από την εργασία) φαίνεται ότι είναι εδραιωμένη στη συνείδηση των Ελλήνων. Στοιχεία έρευνας του Τζανείου Νοσοκομείου, σε δείγμα 526 αιμοδοτών (ηλικίας 18-63 ετών), έδειξαν ότι το 55,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η αιμοδοσία θα ενισχυθεί, αν επεκταθούν οι παροχές, ενώ το 36,5% δηλώνει ότι θα έδινε συχνότερα αίμα, αν γενικευόταν οι άδειες σε όλους τους δότες.

"Η έννοια της ανταμοιβής είναι εδραιωμένη στη συνείδηση, όχι μόνο αυτών που έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους παροχές, αλλά και στους υπόλοιπους. Αυτό αναδεικνύει ένα ακόμη πρόβλημα στο μακρύ δρόμο προς το στόχο της εθελοντικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας και καθιστά επιτακτική την ανάληψη πρωτοβουλιών από τα όργανα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων", επισημαίνεται- μεταξύ άλλων- στην έρευνα, που θα παρουσιαστεί στο 21ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Ποιά είναι στάση των αιμοδοτών έναντι της ανταμειβόμενης αιμοδοσίας;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στον ελληνικό χώρο κυριαρχεί το μοντέλο του δημοσίου υπαλλήλου, που ανταμείβεται με άδεια 2-4 ημερών για την εθελοντική αιμοδοσία. Ένα άλλο είδος ανταμοιβής, που προέκυψε τα τελευταία χρόνια, είναι η διαγραφή απουσιών μαθητών των ΤΕΕ, με την προσκόμισης βεβαίωσης ότι ο μαθητής έδωσε εθελοντικά αίμα.


Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Installed and Designed by iks-Team.com