Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ήπιος ο ρυθμός εμφάνισης κρουσμάτων της νέας γρίπης

Στο ξεκίνημά του βρίσκεται το κύμα έξαρσης της νέας γρίπης, με το ρυθμό εμφάνισης κρουσμάτων να θεωρείται ήπιος και τους επιστήμονες να αναμένουν κορύφωση του φαινομένου το Μάρτιο.
Οι λοιµωξιολόγοι χαρακτηρίζουν αναµενόµενη την ένταση του κύματος της εποχικής γρίπης και εφιστούν την προσοχή των πολιτών, καθώς το στέλεχος Η1Ν1 παραµένει το επικρατέστερο φέτος.
«Εξαιρετικά ήπια» είναι η πορεία της νέας γρίπης τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, , μια ημέρα μετά τον πρώτο θάνατο πανελλαδικά, με θύμα μια 53χρονη χωρίς υποκείμενο νόσημα. Τουλάχιστον άλλα 12 άτομα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας με συμπτώματα νέας γρίπης, ανάμεσά τους νέοι και υγείες αλλά ορισμένοι με βαριά συμπτωματολογία, ενώ εκτιμάται ότι πολύ περισσότερα είναι τα ύποπτα κρούσματα.
Δυο ασθενείς με νέα γρίπη νοσηλεύονται τις τελευταίες ημέρες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου, Γιώργο Χριστιανόπουλο, πρόκειται για ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε πρόωρα και αντιμετωπίζει κι άλλα προβλήματα υγείας, το οποίο νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική. Επίσης, στη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσηλεύεται ένας 84χρονος, με επιβαρημένη την κατάσταση της υγείας του.
Στη Θεσσαλία
Όπως έγινε γνωστό, άλλα τρία περιστατικά με συμπτώματα νέας γρίπης νοσηλεύονται στη Θεσσαλία. Πρόκειται για έναν 40χρονο χωρίς βεβαρημένο ιστορικό, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας αλλά πλέον μετακινήθηκε σε κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, καθώς βελτιώθηκε η κατάστασή του, και για έναν 63χρονο που νοσηλεύεται στην εντατική του ίδιου νοσοκομείου. Επίσης, μια 25χρονη διακομίστηκε στην εντατική του νοσοκομείου Καρδίτσας, επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι στη Λάρισα.
Με αφορµή την έξαρση της εποχικής γρίπης, οι επιστήμονες υπογραµµίζουν ότι υπάρχει χρόνος για τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς οµάδες να εμβολιαστούν µε το εποχικό εµβόλιο, που παρέχει προστασία και από τον ιό Η1Ν1. Παράλληλα, εκτιμούν ότι με δεδομένο τον αριθμό των κρουσμάτων που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής -περίπου 100 - βρισκόμαστε στην περίοδο έναρξης του φαινομένου, που αναμένεται θα διαρκέσει δυο ακόμη μήνες, ενώ υπενθυμίζουν ότι ισχυρή ασπίδα προστασίας συνιστά η τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Installed and Designed by iks-Team.com