Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ελπιδοφόρος μέθοδος για τη διάγνωση της μεσογειακής αναιμίας

Άμεση διάγνωση από την έκτη μόλις βδομάδα της κύησης
Ευχάριστα τα νέα από τη Ρώμη όπου σε συνέντευξη τύπου παρουσιάσθηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μιας νέας μεθόδου για την διάγνωση της μεσογειακής αναιμίας στο έμβρυο, σε πολύ πρώιμο στάδιο της κύησης.
Οι μελέτες που έγιναν σε συνεργασία του δημόσιου νοσοκομείου V. Cervello του Παλέρμο Σικελίας, με τον αναπληρωτή καθηγητή μαιευτικής -γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Μακρυδήμα έδειξαν το παραπάνω είναι εφικτό με την παρακέντηση εξωεμβρυϊκής κοιλότητας, που στην Ιταλία, ονομάσθηκε «celocentesi». Ειδικότερα, απορροφάται μικρή ποσότητα υγρού, από την εξωεμβρυϊκή κοιλότητα, στο διάστημα από την έκτη μέχρι την ένατη εβδομάδα της κύησης, δηλαδή πέντε εβδομάδες νωρίτερα, από τις άλλες διαγνωστικές μεθόδους προγεννητικού ελέγχου.
Η μέθοδος αρχικά εφαρμοζόταν στην Μεγάλη Βρετανία το 1993, αλλά, μόνον το 1997, με μελέτη που έγινε στα Γιάννενα, διαπιστώθηκε ότι μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας, για την διάγνωση της μεσογειακής αναιμίας στο έμβρυο. Μια σειρά από άλλες μελέτες, απέδειξαν την βραχυπρόθεσμη ασφάλεια της μεθόδου για την ολοκλήρωση της κύησης και για το έμβρυο, με ποσοστό αποβολών εξαιρετικά μικρό, χαμηλότερο του 2%.
Η συνεργασία, εδώ και έξι χρόνια του σικελού καθηγητή Αουρέλιο Μάτζιο, που είναι υπεύθυνος κέντρου για την πρόληψη της μεσογειακής αναιμίας, πρωτοπόρο στην ενδομήτρια θεραπεία, με τον Έλληνα καθηγητή ήταν καθοριστική για την επιτυχία της εφαρμογής της μεθόδου. Επιπλέον, στην ομάδα προστέθηκε και ο κύπριος καθηγητής Κύπρο Νικολαΐδη, ιδιαίτερα πεπειραμένος στον προγεννητικό έλεγχο και την εμβρυϊκή ιατρική.
Ο επόμενος στόχος, αυτής της συνεργασίας, είναι η ενδομήτρια θεραπεία, με τη δυνατότητα μεταμόσχευσης μυελού των οστών στο έμβρυο, αλλά και η προσπάθεια για εμβρυϊκή διάγνωση του συνδρόμου «down».

Installed and Designed by iks-Team.com