Η υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Καθώς δοκιμάζει όλο και περισσότερες νέες γεύσεις, διαμορφώνονται και οι πρώτες προτιμήσεις. Καθώς το παιδί δεν είναι ακόμη σε θέση να καταλάβει γιατί πρέπει να τρώει καθημερινά κάποιες συγκεκριμένες τροφές και σπανιότερα άλλες που ενδεχομένως προτιμά, ίσως αντιδρά έντονα. Αποφύγετε να μπείτε σε διαμάχη σχετικά με το φαγητό. Το πρόβλημα σε αυτή τη φάση είναι οι παράλογες επιθυμίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε εκκεντρικότητες σε ό,τι αφορά τη διατροφή.
Το παιδί ανά περιόδους μπορεί να έχει γευστικές μονομανίες. Μπορεί π.χ. να θέλει να τρώει μόνο μπανάνα και κανένα άλλο φρούτο ή μόνο μακαρόνια. Όσο κι αν σας ακούγεται παράδοξο, είναι προτιμότερο να ενδώσετε προσωρινά στις επιθυμίες του (εκτός κι αν είναι εξωφρενικές). Το πιθανότερο είναι ότι θα κρατήσουν για λίγο καιρό και μετά θα τις αντικαταστήσει με κάτι άλλο. Για παράδειγμα, αν το παιδί ξαφνικά αρνείται μία τροφή που του κάνει καλό, μην πανικοβληθείτε. Με αυτόν τον τρόπο θα φέρετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Δείξτε ευελιξία και προτείνετε εναλλακτικές τροφές,που θα του προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά.
Πολλοί γονείς μικρών παιδιών ανησυχούν και πιστεύουν ότι η χορήγηση πολυβιταμινών είναι απαραίτητη σε αυτή τη φάση. Η υπερδοσολογία βιταμινών όμως μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα, γι’ αυτό δεν θα πρέπει ποτέ να δίνετε βιταμίνες στο παιδί, αν δεν το συζητήσετε πρώτα με τον παιδίατρο. Για να εξασφαλίσετε ισορροπία στο διαιτολόγιό του:
·Αν δεν πίνει αρκετό γάλα, φροντίστε να παίρνει ασβέστιο από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι, τυρί, ρυζόγαλο.
·Αν δεν τρώει λαχανικά, μπορεί να πάρει τις απαραίτητες βιταμίνες από τα φρούτα και τους χυμούς.
·Τα παιδιά προτιμούν συνήθως τα απλά φαγητά, γιατί θέλουν να ξέρουν τι είναι αυτό που τρώνε.
·Αν δεν του αρέσει μια συγκεκριμένη τροφή ή φαγητό, μην το πιέζετε να το φάει. Δοκιμάστε ξανά αρκετό καιρό αργότερα.
·Να υπάρχει ποικιλία στο τραπέζι αποφεύγοντας να σερβίρετε τα ίδια και τα ίδια.
·Σε περίπτωση που έχετε ετοιμάσει ένα φαγητό για πρώτη φορά και το παιδίείναι διστακτικό, προτείνετέ του να δοκιμάσει για να δει εάν του αρέσει. Είναι καλό να μη μάθει να απορρίπτει φαγητά χωρίς να τα δοκιμάζει πρώτα. Ας υπάρχει όμως και κάτι που είναι σίγουρο ότι αρέσει στο παιδί.
·Φροντίστε εσείς κι ο σύντροφός σας να τρώτε δείχνοντας πόσο απολαμβάνετε τις διαφορετικές γεύσεις και παροτρύνοντας το παιδί να δοκιμάσει λίγο χωρίς ποτέ να το πιέζετε να το φάει.
·Δώστε του απλό φαγητό, χωρίς πολλά καρυκεύματα.
·Μην ανακατεύετε στο φαγητό που του αρέσει τροφές που απεχθάνεται, ιδιαίτερα αν έχουν έντονη γεύση. Το καλύτερο είναι να το κάνετε κατά την ώρα του μαγειρέματος, π.χ. βάλτε ντομάτα στην τραχανόσουπα, αν το παιδί δεν τρώει ντομάτα.