Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ελαστογραφία με υπέρηχους στη μάχη κατά του καρκίνου

Η ελαστογραφία με τη χρήση υπέρηχων ρίχνεται στη μάχη για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και μάλιστα με θεαματικά αποτελέσματα.
Η χρήση των υπέρηχων αποδεικνύεται περισσότερο ασφαλής για τους πολύ μικρούς όγκους (γύρω στο 1 εκατοστό), τους οποίους η βιοψία με βελόνα δυσκολεύεται να διαγνώσει.
«Η ελαστογραφία με τη βοήθεια υπέρηχων υπόσχεται πολλά, οι πρώτες δε εφαρμογές της μεθόδου στο νοσοκομείο μάς δείχνουν αισιόδοξα αποτελέσματα», δήλωσε ο ενδοκρινολόγος, διευθυντής της Ενδοκρινολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΙΚΑ «Παναγία» Θεσσαλονίκης, Γεράσιμος Κρασσάς.
Μιλώντας με αφορμή επιστημονική πολυθεματική διημερίδα, την οποία διοργανώνει το νοσοκομείο αύριο και μεθαύριο στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, ο κ. Κρασσάς επεσήμανε πως όταν οι όγκοι είναι πολύ μικροί, οι γιατροί που δεν έχουν εμπειρία δυσκολεύονται να τους παρακεντήσουν και να προχωρήσουν τη βιοψία. Για τις περιπτώσεις αυτές συνδυάστηκε η κατευθυνόμενη βιοψία με τους υπέρηχους, μέθοδος που πλέον θεωρείται ρουτίνα και δίνει ασφαλή αποτελέσματα.
Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αύξησης της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό του πληθυσμού που εμφανίζει διαταραχές είναι 8-10%.

Installed and Designed by iks-Team.com