Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η «κοιλίτσα» αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η περίμετρος μέσης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ειδικά όταν συνδυάζεται με μεγάλο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ειδικοί μετά από μετρήσεις του ενδοκοιλιακού λίπους  6.583 ανθρώπων ηλικίας 40 έως 45 ετών. Η επιστημονική ομάδα παρακολούθησε τους εθελοντές μέχρι τα εβδομήντα τους χρόνια και ανακάλυψε ότι το 20% όσων είχαν τη μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης διέτρεχαν κατά 270% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Από την άλλη ακόμα και όσοι είχαν φυσιολογικό βάρος αλλά μεγάλη κοιλιά κινδύνευαν κατά 90% περισσότερο να εμφανίσουν άνοια, ενώ όσοι είχαν κριθεί βάση ΔΜΣ ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αλλά δεν είχαν μεγάλη κοιλιά διέτρεχαν κατά 80% αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Ο συνδυασμός παχυσαρκίας και μεγάλης περιμέτρου μέσης ανεβάζει το ποσοστό κινδύνου άνοιας στο 360%.
Ο μηχανισμός που συνδέει την παχυσαρκία με την άνοια δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως. Εντούτοις οι ειδικοί θεωρούν ότι παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη, ενδεχομένως επηρεάζουν και τον εγκέφαλο.
ΠΗΓΗ: BBC, Neurology
Installed and Designed by iks-Team.com