Το μεγαλύτερο ιατρικό σκάνδαλο της εκατονταετίας
Την ώρα που η μια χώρα μετά την άλλη ακυρώνουν τις παραγγελίες εμβολίων για την αντιμετώπιση του ιού Η1Ν1, βουλευτές από 11 χώρες - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέγραψαν κείμενο, με το οποίο ζητούν την άμεση σύσταση μιας διερευνητικής επιτροπής που θα εξετάσει «την απειλή για την υγεία των ψευδών πανδημιών», υποστηρίζοντας ότι η πανδημία ήταν «κερδοσκοπική φούσκα». Ο Γερμανός βουλευτής του SΡD κάνει τώρα λόγο για μια «ήπια επιδημία γρίπης», η οποία μεταμορφώθηκε σε ψευδή πανδημία. Θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις, ακολουθώντας το κλίμα πανικού, υπέγραψαν προκαταβολικά συμβόλαια με τις φαρμακοβιομηχανίες για εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αναμφίβολα εισχωρήσει βαθύτατα στον χώρο της ιατρικής επιστήμης και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί έστω και ένας γιατρός που να μην έχει υποστηριχθεί από κάποια εταιρεία σε επαγγελματικό ταξίδι, συνέδριο, παροχές εκπαιδευτικού υλικού, διαφανή επιδότηση της επιστημονικής έρευνας. Ομως όταν η ανταποδοτικότητα της ιατρικής κοινότητας προς τον φαρμακευτικό παράγοντα παραβαίνει τα όρια του επιστητού - ηθικού σε ιδιωτικό επίπεδο και εισέρχεται στον χώρο της δημόσιας υγείας, εκεί τότε η παραβίαση του κώδικα ηθικής σηματοδοτεί κοινωνικό έγκλημα τύπου αλυσιδωτής αντίδρασης με ανυπολόγιστες συνέπειες. Εν τέλει, η ιατρική κοινότητα κινδυνεύει να πάθει στο μέλλον ό,τι έπαθε ο βοσκός, που συνέχεια φώναζε ψέματα ότι μπήκε λύκος στο μαντρί και αφού του μπήκε η ταμπέλα του ψεύτη δεν τον πίστευε κανείς, ακόμη και όταν ο λύκος ήρθε πραγματικά.
«H εγχείριση πέτυχε, αλλά ο ασθενής... απεβίωσε»
Ο «Σύλλογος Θυμάτων Ιατρικών Λαθών», που έχει ιδρυθεί στη χώρα μας και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, αριθμεί 150 καταγγελίες, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης, όπως η περίπτωση του δημοσιογράφου Νίκου Κακαουνάκη (16/07/2009)
Τα ιατρικά λάθη συνεχίζουν να αποτελούν «πληγή» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας. Λάθος μαστεκτομές, λάθος συνταγογραφήσεις, ακόμα και λάθος εκτιμήσεις σε περιπτώσεις καρκίνου είναι μερικά μόνο από τα περιστατικά που καταγράφονται εις βάρος των πολιτών. Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 1.200-1.500 περιπτώσεις πολιτών που έχουν πέσει θύματα ιατρικού λάθους, ενώ σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο περίπου ένας στους δέκα Ελληνες δηλώνει ότι έχει στην οικογένεια του περιστατικό ιατρικού σφάλματος ή σοβαρής παρενέργειας από φάρμακο που συνταγογράφησε κάποιος γιατρός. Οι ποινές που επιβάλλονται συνήθως στους γιατρούς, εφόσον καταδικαστούν, είναι φυλάκιση δύο-τριών ετών για ανθρωποκτονία από αμέλεια και 18-20 μηνών για σωματική βλάβη από αμέλεια. Βέβαια, υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις, όπου ένας γιατρός καταδικάζεται από το δικαστήριο, αλλά αθωώνεται από το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται ή από το πειθαρχικό συμβούλιο του Συλλόγου στον οποίο ανήκει.
Σκάνδαλο α λα Siemens στον ιατρικό χώρο
Σκάνδαλο στον ιατρικό χώρο ανάλογο με αυτό της υπόθεσης Siemens σε πολιτικό επίπεδο απασχολεί τους τελευταίους μήνες την ελληνική Δικαιοσύνη, μετά από πλήθος στοιχείων που στάλθηκαν από τις αμερικανικές και τις βρετανικές αρχές σχετικά με Ελληνες εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από τις αμερικανικές αρχές, όταν άρχισε η εκκαθάριση της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson. Οταν η έρευνα έφτασε στα ταμεία της θυγατρικής της DeΡuy Ιnternational (σ.σ. η οποία έχει έδρα στη Βρετανία), οι Αμερικανοί διαπίστωσαν περίεργες εκροές μεγάλων χρηματικών ποσών από τα ταμεία της εταιρείας, οι οποίες κατέληξαν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται όταν από εσωτερικό έλεγχο στην DeΡuy βρέθηκε έγγραφο προερχόμενο από την Ελλάδα, με το οποίο ζητούνταν υπέρογκα ποσά για το λάδωμα των Ελλήνων ιατρών από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας που προωθούσαν τα προϊόντα της. Η δικαστική έρευνα στη χώρα μας άρχισε τον Ιανουάριο του 2009.
Γκρεμίζουν το ΕΣΥ χρόνο με το χρόνο
* Χρηματισμούς, πελατειακές σχέσεις, αμαρτωλές προμήθειες και ληγμένα φάρμακα ανακάλυψαν και το 2007 οι επιθεωρητές Yγείας
Γιατροί που χρηματίζονται, άλλοι που δεν κάνουν εφημερίες. Τεράστιες λίστες αναμονής στα νοσοκομεία, οι οποίες παραβιάζονται λόγω πελατειακών σχέσεων γιατρού και ασθενούς. Μονάδες νοσοκομείων με ελάχιστο προσωπικό και παλιό εξοπλισμό. Ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα που θησαυρίζουν με υπερκοστολογήσεις νοσηλίων, εξετάσεων και ιατρικών πράξεων σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Αμαρτωλές προμήθειες υλικών των Μονάδων Υγείας. Μηχανοργάνωση στα σπάργανα. Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που παρακρατούν -παράνομα- επιδόματα και συντάξεις ασθενών. Κέντρα Υγείας χωρίς προσωπικό και ασθενοφόρα, ακόμα και σε περιοχές που βουλιάζουν από τον τουρισμό.
* Προβληματική η διάθεση των ιατρικών αποβλήτων
Κλίβανοι για την καύση ιατρικών αποβλήτων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας με ενδεχόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος και μονοπωλιακές σχέσεις με εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο είναι μεταξύ των διαπιστώσεων των επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας σε ελέγχους για τη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων. Επιπλέον, τονίζεται ότι υπάρχει πρόβλημα ξεχωριστής διαχείρισης των αποβλήτων με τοξικό και μολυσματικό χαρακτήρα, αφού η μοναδική αδειοδοτημένη εγκατάσταση βρίσκεται στην Αττική.
* Πρόνοια χωρίς σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια
«Οι υπηρεσίες προς τους περιθαλπόμενους περιορίζονταν στην κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών, που δεν παρέχονταν σε όλες τις περιπτώσεις με τις ενδεδειγμένες επιστημονικές μεθόδους και με τον προσήκοντα σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Με τη φράση αυτή, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, όταν δηλαδή η χώρα μας βρισκόταν κατηγορούμενη από τη διεθνή κοινότητα για τις τύπου ασύλου δομές της, περιγράφουν οι επιθεωρητές Υπηρεσιών Υγείας τις συνθήκες διαβίωσης των «φιλοξενούμενων» στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Βούλας. Οπως αναφέρεται, «η έλλειψη μονίμων ιατρών ειδικοτήτων όπως ορθοπαιδικού, φυσιάτρου και παιδονευρολόγου, αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στην επίτευξη των θεραπευτικών στόχων». Οι παρεμβάσεις στις κτηριακές εγκαταστάσεις της μονάδας έγιναν χωρίς σχεδιασμό για χρήση τους από Ατομα με Αναπηρία, ενώ διαπιστώθηκε πλημμελής καθαριότητα.
Το ηθικό σκάνδαλο
1. Καταδικάζεσαι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και όταν αποφυλακίζεσαι γίνεσαι πρόεδρος της ισχυρότερης φαρμακοβιομηχανίας
Ο Fritz ter Meer καταδικάστηκε στη Νυρεμβέργη για διενέργεια πειραμάτων σε κρατούμενους στο Άουσβιτς. Μόλις αποφυλακίστηκε, επτά χρόνια μετά, το 1956, έγινε πρόεδρος της Bayer.
2. Προώθηση ναρκωτικών σε παιδιά
Πριν 100 χρόνια, η Bayer διαφήμισε την ηρωίνη σαν ένα μη εθιστικό φάρμακο για τον βήχα των παιδιών (το όνομα «ηρωίνη» συνδέεται ετυμολογικά με το «ηρωικός»). Την απέσυρε όμως το 1910, ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο το 1914 επέτρεψε τη συνταγογράφησή της ως φαρμάκου μέχρι το 1924, οπότε και την απαγόρευσε.
3. Προώθηση αμφεταμινών σε παιδιά
Σήμερα, 85 χρόνια μετά, τα ναρκωτικά (αμφεταμίνες) συνεχίζουν να συνταγογραφούνται σε παιδιά για μια νέα νόσο, τη λεγόμενη ADHD (διαταραχή προσοχής), ενώ πρόσφατα εγκρίθηκαν από την FDA για παιδιά μέχρι και 10 ετών αντιψυχωτικά όπως το Serequel και το Zyprexa (τα οποία τους προκαλούν τρομακτική εμπειρία ψευδαισθήσεων).
4. Όλα τα ναρκωτικά έχουν παρασκευαστεί από φαρμακοβιομηχανίες
5. Προώθηση φαρμάκων που γνωρίζουν ότι δεν δρουν
Πρόσφατα παραδείγματα:
- Σε δίκη της εταιρίας Eli Lilly & Co. για οικονομικά σκάνδαλα αποκαλύφθηκε ότι προωθούσε το αντιψυχωτικό φάρμακο Zyprexa για την άνοια των ηλικιωμένων, ενώ γνώριζε από έρευνες ότι είναι αναποτελεσματικό και αυξάνει τους θανάτους. Παρά την αποκάλυψη αυτή, πήρε έγκριση από την FDA (τον αμερικανικό ΕΟΦ).
- Η FDA ενέκρινε το αντικαταθλιπτικό Lexapro (escitalopram) της εταιρίας Forest Laboratories για χρήση σε παιδιά και εφήβους, ενώ έχουν γίνει αγωγές σε 11 πολιτείες για δωροδοκία παιδιάτρων για την προώθηση του φαρμάκου και ενώ η εταιρία γνώριζε ότι το φάρμακο είναι αναποτελεσματικό για τη θεραπεία της κατάθλιψης σε παιδιά, ακόμη και αν η χρήση αυτή δεν είχε εγκριθεί από την FDA.
6. Προώθηση στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο φαρμάκων που γνωρίζουν ότι προκαλούν μοιραίες ασθένειες και τα οποία έχουν απαγορευτεί στον «Πρώτο» Κόσμο.
Για παράδειγμα:
Η αμερικανική Bayer πούλησε ενέσεις πήξης του αίματος αξίας εκατομμυρίων δολαρίων σε Ασία, Λατινική Αμερική, καθώς και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αν και γνώριζε ότι είχαν μολυνθεί με τον ιό του AIDS και είχαν απαγορευτεί στην Αμερική. Οχι μόνο δεν απέσυρε τα αποθέματά της, αλλά συνέχισε να παράγει την ίδια μολυσμένη σειρά, γιατί τη συνέφερε οικονομικά.
7. Απάνθρωποι πειραματισμοί σε αδύναμους ανθρώπους εν αγνοία τους στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο, αλλά και στην Αμερική
Πειραματισμοί σε νεογέννητα, στα οποία έχουν εγχυθεί ραδιενεργές ουσίες, σε ψυχικά ασθενείς εγκλεισμένους σε γιγάντια ψυγεία, σε στρατιώτες που εκτίθενται σε χημικά όπλα από την κυβέρνηση που υπηρετούν, σε παιδιά που μολύνονται με ηπατίτιδα, σε μεταλλωρύχους που τους βάζουν και πίνουν εν αγνοία τους μοιραία δηλητήρια, σε ασθενείς σε πανεπιστήμιο που τους εκχύνεται πλουτώνιο και άλλα αδιανόητα για κάθε φαντασία.
8. Απάνθρωπα, απίστευτα βάναυσα πειράματα σε ζώα (πολλά για τα καλλυντικά)
Το πολιτικό σκάνδαλο
1. Επί προεδρίας Ρόναλντ Ρήγκαν, το 1980, ψηφίστηκαν νόμοι που επιτρέπουν να πατενταριστεί η έρευνα που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH). Την έρευνα που πληρώνεται από το Δημόσιο, δηλαδή από τους πολίτες, τη σφετερίζονται και την πατεντάρουν οι φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες απολαμβάνουν σημαντικές φοροαπαλλαγές.
Σε αντάλλαγμα, οι φαρμακοβιομηχανίες χρηματοδοτούν τους πολιτικούς. Είναι το πιο ισχυρό λόμπι της Αμερικής, το οποίο το 2002 απασχολούσε στην Ουάσιγκτον 675 εκπρόσωπους ειδικών συμφερόντων (συμπεριλαμβανομένων 26 πρώην μελών του Κογκρέσου), με κόστος πάνω από 91 εκατομμύρια δολάρια. Το αποτέλεσμα ήταν η κατακόρυφη αύξηση των εταιρικών κερδών.
2. Η αμερικανική πολιτεία λειτούργησε σχεδόν πάντα συγκαλύπτοντας τις φρικαλεότητες και τα σκάνδαλα των φαρμακοβιομηχανιών
Παράδειγμα: Στην περίπτωση της Bayer που αναφέρθηκε παραπάνω, ενώ η γαλλική κυβέρνηση εντόπισε τη συγκάλυψη της εταιρείας και έστειλε στη φυλακή τους υπαλλήλους που ευθύνονταν γι' αυτήν, στην Αμερική η ίδια εταιρεία δεν έχει ποτέ υποστεί επίσημη διερεύνηση (ούτε και η Βaxter με τα μολυσμένα εμβόλια). Αντιθέτως, η Αμερική κατά καιρούς ψηφίζει νόμους ασυλίας των φαρμακοβιομηχανιών.
Στην πραγματικότητα, η FDA δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τις φρικαλεότητες των εταιρειών.
Χάρη στις αλλαγές της νομοθεσίας τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, η FDA στην πραγματικότητα χρηματοδοτείται από τις εταιρείες που υποτίθεται ότι ελέγχει. Απ' ό,τι φαίνεται, ο πραγματικός σκοπός της FDA είναι να θέσει τη σφραγίδα της έγκρισης στα φάρμακα, ώστε οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς.