Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Πρόπτωση μήτρας

Όταν λέμε πρόπτωση μήτρας, εννοούμε την πρόπτωση όλων των οργάνων της πυέλου, που περιλαμβάνει και την πρόπτωση της μήτρας, δηλαδή την κάθοδο του τραχήλου μαζί με το σώμα της μήτρας μέσα στον κόλπο ή την προβολή του τραχήλου προς τα έξω (αναλόγως του βαθμού), παρασύροντας και τα χαλαρά κολπικά τοιχώματα που προβάλουν και δημιουργούν την κυστεοκήλη (όταν προβάλει η κύστης) και την ορθοκήλη (όταν προβάλει το έντερο).
Βαθμοί:
1) Βαθμός είναι όταν έχουμε προβολή (έντονη) του τραχήλου στον κόλπο.
2) Βαθμός είναι όταν έχουμε προβολή του τραχήλου έξω από την σχισμή του αιδοίου.
3) Βαθμός είναι όταν έχουμε προβολή του τραχήλου και του σώματος της μήτρας έξω από την σχισμή του αιδοίου.
Αίτια:
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα χαλάρωσης συνήθως μετά την εμμηνόπαυση ((λόγω της ατροφίας που προκαλεί στα τοιχώματα) ή μετά από πολλούς τοκετούς και απότομες αυξήσεις της πίεσης μέσα στην κοιλιά (ενδοκοιλιακή πίεση).
Τι αισθάνεται η γυναίκα που έχει πρόπτωση:
Αναλόγως του βαθμού της πρόπτωσης, μπορεί η γυναίκα να αισθάνεται ότι έχει ένα ξένο σώμα από κάτω ή ένα βάρος στον κόλπο. Συνήθως έχουν ακράτεια ούρων μετά από βήχα ή κατά την άρση (σήκωμα) βάρους. Όχι συχνά μπορεί να αναφέρει πόνο στην κοιλιά και δυσκοιλιότητα.
Κίνδυνος:
Κίνδυνος από την χρόνια τριβή του τραχήλου και του κόλπου (αναλόγως του βαθμού), μπορεί να προκαλέσει εξελκώσεις και αν παραμείνουν για πολύ καιρό μπορεί να προκαλέσει και καρκίνο.
Αντιμετώπιση:
Η αντιμετώπιση είναι κυρίως χειρουργική. Για την κυστεοκήλη γίνεται πρόσθια κολπορραφία. Για την ορθοκήλη γίνεται οπίσθια κολποπερινεορραφία (αν τα τοιχώματα της μήτρας είναι πολύ χαλαρά, μπορεί να ξαναγίνει και μετά το χειρουργείο). Για την ακράτεια ούρων γίνεται ουρηθροπλαστική. Σήμερα χρησιμοποιείται ειδικό πλέγμα που τοποθετείται χειρουργικά και κρατά τον κόλπο στην θέση του καθώς και την μήτρα και την ουρήθρα στην θέση της. Υπάρχουν και ειδικές εξετάσεις, κυρίως για τη απώλεια ούρων, όπως είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος και άλλες, που μας λένε την θέση και την κατάσταση της ουρήθρας και αν θα πρέπει να χειρουργηθεί και τι επέμβαση να γίνει. Σε μεγάλη πτώση γίνεται ολική υστερεκτομή (κολπική ή κοιλιακή). Αν μια γυναίκα δεν θέλει να χειρουργηθεί και έχει μικρού βαθμού πρόπτωση, προτείνονται ασκήσεις των μυών του περινέου για να μη προχωρήσει η χαλάρωση και η ακράτεια ούρων. Υπάρχουν ορμονικά σκευάσματα (οιστρογόνα) που χρησιμοποιούνται μετά την εμμηνόπαυση. Παλιά χρησιμοποιούσαν μέσα στον κόλπο, κολπικούς πεσσούς για να ανατάσσουν την μήτρα (δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται λόγω της παραμονής ξένου σώματος).
Συμπέρασμα:
Δεν πρέπει σε μεγάλου βαθμού πρόπτωση να αμελεί η γυναίκα, την σωστή αντιμετώπιση που θα της συστήσει ο γιατρός της, διότι και η ποιότητα ζωής δεν είναι η σωστή (λόγω της απώλειας ούρων), αλλά κυρίως λόγω του κινδύνου της εξέλκωσης του τραχήλου και της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου.
Installed and Designed by iks-Team.com