Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Οι λάθος στηθόδεσμοι «πληγώνουν» τους μαστούς

Οι γυναίκες που φορούν λάθος στηθόδεσμο μπορεί να βλάψουν το στήθος τους, υποστηρίζουν ερευνητές που μελέτησαν το θέμα επί τρία χρόνια.
Η ερευνητική ομάδα βιομηχανικής του Πανεπιστημίου Πόρτσμουθ, ανακοίνωσε ότι η ελλιπής στήριξη του στήθους, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενδεχομένως οδηγεί στην καταστροφή εύθραυστων συνδέσμων των μαστών.
Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής οι μαστοί μπορούν να μετακινηθούν έως και 21 εκατοστά πάνω και κάτω, μέσα και έξω, από τη μία άκρη έως την άλλη. Εντούτοις οι περισσότεροι στηθόδεσμοι περιορίζουν μόνο την κάθετη κίνηση των μαστών. Μάλιστα, οι ερευνητές τόνισαν ότι, όπως προκύπτει από τη μελέτη τους σε πενήντα σχέδια στηθόδεσμων επί τρία χρόνια σε εκατοντάδες γυναίκες , το αθλητικό σουτιέν που φοριέται σαν τοπ δεν παρέχει αρκετή στήριξη στο στήθος παρά την αντίθετη πεποίθηση.
Μία από τις ερευνήτριες που συμμετείχε στη μελέτη, η κα. Γουέντι Χέντγκερ, δήλωσε ότι πολλές γυναίκες έχουν λάθος προτιμήσεις σε συγκεκριμένους τύπους σουτιέν και δεν προτίθενται να αγοράσουν κανέναν άλλο τύπο στηθόδεσμου. Για παράδειγμα στα αθλητικά σουτιέν πολλές γυναίκες δεν θα αγοράσουν ένα που μοιάζει με εκείνον που φορούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, θεωρώντας ότι δεν είναι πραγματικά αθλητικά σουτιέν. Για την ακρίβεια δεν αγοράζουν σουτιέν που δένουν πίσω στην πλάτη με το ειδικό κούμπωμα αλλά ψάχνουν στηθόδεσμους που φορούνται σαν τοπ. Αυτό όμως είναι μύθος καθώς πολλοί αθλητικοί στηθόδεσμοι δένουν πίσω στην πλάτη, όπως και τα «παραδοσιακά» σουτιέν, και όμως κάνουν πολύ καλή δουλειά στη στήριξη των μαστών.
Από την άλλη, η κα. Χέντγκερ τόνισε ότι αυτή η «κακή» συνήθεια των γυναικών να φορούν λάθος σουτιέν θα μπορούσε να προκαλεί πόνο στο στήθος ή δυσφορία. «Υπάρχει κοινωνικό στίγμα για συγκεκριμένα μεγέθη στήθους. Πολλές γυναίκες δεν θέλουν να θεωρούνται ότι έχουν πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο στήθος και γι’ αυτό αγοράζουν στηθόδεσμους που δεν «κάθονται» καλά επάνω τους. Από την άλλη πολλές γυναίκες έχουν άγνοια του γεγονότος ότι φορούν λάθος σουτιέν καθώς αγοράζουν το ίδιο μέγεθος στηθόδεσμου εδώ και χρόνια, ενώ είναι γνωστό ότι το στήθος αλλάζει σχήμα και μέγεθος με την πάροδο του χρόνου, με τον θηλασμό ή την εμμηνόπαυση».
ΠΗΓΗ: BBC
Installed and Designed by iks-Team.com