Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Κοντά Πόδια… «Κοντή» Ζωή;

Οι γυναίκες με κοντά πόδια ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων του ήπατος, σύμφωνα με μεγάλη Βρετανική έρευνα.

Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ μελέτησε 4.300 γυναίκες ηλικίας 60 έως 79 ετών και βρήκαν ότι όσες είχαν κοντύτερα πόδια, είχαν και αυξημένα επίπεδα τεσσάρων ηπατικών ενζύμων, τα οποία αποτελούν δείκτες υγείας του ήπατος.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το μήκος των κάτω άκρων συνδέεται με την υγεία μας συνολικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσο ψηλότερα ήταν τα πόδια τόσο μειώνονταν τα επίπεδα των τριών από τα τέσσερα ένζυμα που εξέταζαν. Ο επικεφαλής Δρ. Αμπιγκάιλ Φρέιζερ, εικάζει ότι τα ευρήματα σχετίζονται με την ανάπτυξή μας στην παιδική ηλικία. Δηλαδή όταν τα παιδιά τρέφονται υγιεινά επηρεάζεται όχι μόνο η σωματική τους ανάπτυξη αλλά και η ανάπτυξη των οργάνων τους.
Επιπρόσθετα, φαίνεται ότι όταν είμαστε ψηλοί έχουμε και μεγαλύτερο – σε μέγεθος- ήπαρ, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγεί σε μείωση των επιπέδων την ηπατικών ενζύμων, ώστε το ήπαρ να αντέχει τη χημική επίθεση που δέχεται.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι με αυτή την έρευνα καταδεικνύεται η αξία της υιοθέτησης ενός υγιεινού μοντέλου ζωής από την παιδική ηλικία.
ΠΗΓΗ: JOURNAL OF EPIDEMIOLOGY & COMMUNITY HEALTH
Installed and Designed by iks-Team.com