Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Το πρόσωπο καθρέπτης της υγείας μας;


Το πρόσωπο είναι ο καθρέπτης συνολικά του οργανισμού μας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Στίρλινγκ οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η συμμετρία αλλά και η αρρενωπότητα ή θηλυκότητα ενός προσώπου είναι τα στοιχεία που το καθιστούν θελκτικό.
Η μία άποψη θέλει αυτά τα δύο στοιχεία να συνδέονται με τη γενετική ποιότητα του ανθρώπου ή ακόμα και τη γονιμότητά του. Άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά (δηλαδή η συμμετρία αλλά και π.χ η αρρενωπότητα ενός ανδρικού προσώπου) είναι ελκυστικά λόγω οπτικής εμπειρίας και ότι δεν συνδέονται με άλλους βιολογικούς παράγοντες.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 7 Μαΐου στην επιστημονική επιθεώρηση PloS ONE, κατέδειξε ότι η συμμετρία και η σεξουαλική μορφή από πρόσωπο σε πρόσωπο είναι συναφής στους ανθρώπους, είτε Ευρωπαίους, είτε Αφρικανούς, ακόμα και στα υπόλοιπα πρωτεύοντα θηλαστικά. Μάλιστα σε όλα τα δείγματα τα συμμετρικά ανδρικά πρόσωπα είχαν πιο αρρενωπά χαρακτηριστικά. Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες.
Τα ευρήματα της μελέτης στηρίζουν την άποψη ότι η αρρενωπότητα ή θηλυκότητα ενός προσώπου καθώς και η συμμετρία είναι δύο σημεία που υποδηλώνουν την ποιότητα του οργανισμού, παρέχοντας έτσι αποδείξεις ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τα δύο χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Για παράδειγμα ένας άνδρας που δεν αρρωσταίνει εύκολα είναι πιθανό να έχει αναπτύξει ταυτόχρονα συμμετρικό και αρρενωπό πρόσωπο. Μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα ένα πρόσωπο μπορεί να γοητεύει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως κουλτούρας. Επίσης ένα πρόσωπο μπορεί να θέλγει ακόμα και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά του ζωικού βασιλείου.
ΠΗΓΗ: BRIGHTSURF.COM, PUBLIC LIBRARY OF SCIENCE
Installed and Designed by iks-Team.com