Αυτό υποστηρίζει έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Johns Hopkins Bloomberg, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στο συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου για την έρευνα στον καρκίνο.
Οι ερευνητές εξέτασαν 4.021 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού από το 1988 έως το 2001, ζητώντάς τους να δώσουν πληροφορίες για το ύψος τους, το βάρος τους και το οικογενειακό τους ιστορικό. Καθ όλη τη διάρκεια τη μελέτης, οι επιστήμονες ρωτούσαν τις εθελόντριες για τυχόν αλλαγές στο σωματικό τους βάρος καθώς και για τις καθημερινές συνήθειές τους, όπως για την διατροφή τους και την σωματική τους άσκηση.
Έξι χρόνια κατά μέσο όρο μετά τη διάγνωση της νόσου, 121 γυναίκες με καρκίνο του μαστού πέθαναν εξαιτίας της νόσου ενώ 428 απεβίωσαν από άλλη αιτία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο κίνδυνος για θάνατο από τον καρκίνο του μαστού ή από άλλη αιτία αυξανόταν κατά 14% για κάθε πέντε κιλά σωματικού βάρους. Για τις παχύσαρκες γυναίκες μάλιστα το ποσοστό του κινδύνου ήταν διπλάσιο σε σχέση με όσες είχαν φυσιολογικό βάρος.
Η συσχέτιση αυτή εξακολουθούσε να υπάρχει ακόμη και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, η εμμηνόπαυση, το κάπνισμα και το στάδιο της ασθένειας όταν οι γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές, είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού να παίρνουν βάρος. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στις χημειοθεραπείες, οι οποίες δημιουργούν στις γυναίκες αίσθημα κόπωσης με αποτέλεσμα να μην έχουν διάθεση για γυμναστική.
Παλαιότερη μελέτη αναφέρει ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που γυμνάζονται, και ιδιαίτερα όσες ασκούνται τακτικά, μειώνουν σχεδόν στο μισό την πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο.
ΠΗΓΗ: Associated Press