Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Επτά χρονιά ζωής περισσότερα… με πτυχίο

Αυτό υποστηρίζει έρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στην οποία μάλιστα επισημαίνεται ότι η διαφορά του προσδόκιμου ζωής ανάμεσα σε μορφωμένους και λιγότερο μορφωμένους ανθρώπους διευρύνεται τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από έρευνα πιστοποιητικών θανάτου, στοιχείων της πληθυσμιακής απογραφής και δεδομένων από την Εθνική Έρευνα για τη Μακροβιότητα και τη Θνησιμότητα. Η επιστημονική ομάδα αφού ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν στις δεκαετίες 1980-1988 & 1990-2000, διαπίστωσε ότι το προσδόκιμο επιβίωσης αυξήθηκε σχεδόν αποκλειστικά σε ανθρώπους ανώτερου μορφωτικού επιπέδου. Για την ακρίβεια τη δεκαετία 80-90 όσοι είχαν ανώτερη ή ανώτατη μόρφωση αύξησαν το προδόκιμο ζωής τους κατά 1,5 χρόνια τη στιγμή που στους λιγότερο μορφωμένους ανθρώπους αυξήθηκε μόλις 0,5 χρόνια.
Η διαφορά εκτινάχθηκε το 2000 όπου οι καλύτερα μορφωμένοι άνθρωποι αναμενόταν να ζουν έως τα 82 τους χρόνια, ενώ οι λιγότερο μορφωμένοι μέχρι τα 75.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η διαφορά στη μακροβιότητα των δύο ομάδων πληθυσμού οφείλεται αφενός στην πρόσβαση σε πληροφορίες για την υγεία και αφετέρου στο κάπνισμα και την παχυσαρκία.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα όσοι έχουν λάβει ανώτερη ή ανώτατη μόρφωση έχουν καλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες για ασθένειες και τις δυνατότητες της ιατρικής εν γένει. Από την άλλη οι λιγότερο μορφωμένοι έχουν υψηλότερα ποσοστά στο κάπνισμα και την παχυσαρκία.   
Installed and Designed by iks-Team.com