Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Τις γεύσεις της μητέρας «γεύεται» το βρέφος που θηλάζει

Οι γεύσεις από τις τροφές που καταναλώνει μια μητέρα που θηλάζει, περνούν στο γάλα της εντός μόλις λίγων λεπτών. Έτσι, ανατρέπεται ο μύθος που θέλει τα παιδιά να απολαμβάνουν τις πρώτες τους γεύσεις μετά τους έξι μήνες, οπότε και εισάγονται στο διαιτολόγιο τους οι ημι-στερεές τροφές.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης παρακολούθησαν 18 γυναίκες και τους ζήτησαν να δώσουν δείγματα μητρικού γάλακτος πριν και μετά την κατανάλωση χαπιών που περιείχαν διάφορες γεύσεις.
Όπως διαπιστώθηκε η μπανάνα ως γεύση στο γάλα παρέμενε για μια ώρα μετά την κατανάλωσή της, ενώ η μέντα διατηρούνταν για οκτώ ώρες.
Καθησυχαστικό για τις μητέρες
Αρκετές είναι οι μητέρες που ανησυχούσαν ότι το μωρό τους μπορεί να διακόψει το θηλασμό επειδή τα έχει επηρεάσει κάποια «βαριά» γεύση στην περίπτωση που αυτές είχαν καταναλώσει ιδιαίτερη τρόφιμο, όπως είναι σκόρδο.
Η παρούσα μελέτη αποδεικνύει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η γεύση θα αλλάξει μέσα σε λίγες ώρες. Εκτός από τη μπανάνα και τη μέντα, οι γυναίκες που ήταν σε φάση γαλουχίας δοκίμασαν και χάπια που περιείχαν γλυκόριζα και αγριοκύμινο, τα οποία και τα δύο έφτασαν σε κορύφωση στο μητρικό γάλα δύο ώρες μετά την κατανάλωση τους.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο χρόνος που χρειάζονταν οι γεύσεις για να φτάσουν και να εξαφανιστούν από μητρικό γάλα είχαν μεγάλη διακύμανση από γυναίκα σε γυναίκα, ενώ όλες οι γεύσεις είχαν εξαφανιστεί από το μητρικό γάλα μετά από οκτώ ώρες.
Η Δρ Χέλεν Χαουσνερ που ηγείτο της έρευνας εξηγεί ότι «τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι μια ποικιλία γεύσεων στο μητρικό γάλα κάνουν το παιδί πολύ πιο δεκτικό σε νέες γεύσεις. Ο θηλασμός προετοιμάζει το παιδί για τις γευστικές αλλαγές και τις νέες εμπειρίες όταν θα αρχίσουν πλέον να καταναλώνουν τις ημι-στερεές τροφές».
Η ίδια εξηγεί ότι ενώ τα μη εσπεριδοειδή φρούτα τροποποιούν προσωρινά μόνον τη γεύση του μητρικού γάλακτος, άλλα χημικά συστατικά όπως αυτά που περιέχουν τα καρότα ή τα εσπεριδοειδή προκαλούν περισσότερες αλλαγές.
Η ίδια επίδραση πάντως μπορεί να παραχθεί και από τις μητέρες που δεν θηλάζουν τα παιδιά τους, αν κάνουν αλλαγές ως προς την εμπορική μάρκα του γάλακτος που χορηγούν στο παιδί τους.

Πηγή : Web Only
Installed and Designed by iks-Team.com