Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Σύγχρονος διορθωτικός κηδεμόνας για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς σκολίωσης

Τα πλεονεκτήματα και συγκριτικά αποτελέσματα του σύγχρονου δυναμικού διορθωτικού κηδεμόνα SpineCor και των άκαμπτων κηδεμόνων, για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς σκολίωσης παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 35ου Συμποσίου Σπονδυλικής Στήλης «Ν. Γιαννέστρας - Π. Σμυρνής» που πραγματοποιήθηκε στις 11-14 Ιουνίου 2009 στο «Dion Palace» στην Κατερίνη.
Το SpineCor είναι διεθνώς ο μοναδικός δυναμικός διορθωτικός κηδεμόνας ιδιοπαθούς σκολίωσης για την παιδική και εφηβική ηλικία. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1992 στον Καναδά και συγκεκριμένα στην Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Ste-Justine» (Μόντρεαλ, Καναδάς) και ήταν το αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας ερευνητικών ομάδων, με επικεφαλής τους καθηγητές Charles H. Rivard και Christine Coillard.
Ο κηδεμόνας SpineCor αναγνωρίζεται και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο κηδεμόνων ιδιοπαθούς σκολίωσης από την SRS (Scoliosis Research Society, www.SRS.org) ενώ αποτελέσματα από την χρήση του καθώς και συγκριτικά αποτελέσματα, δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Pediatric Orthopedics» (Volume 27, Number 4, June 2007).
Τo 2008, Απρίλιος 3-5, στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Συντηρητικής Αντιμετώπισης Παραμορφώσεων Σπονδυλικής Στήλης της SOSORT (SOCIETY ON SPINAL ORTHOPAEDIC AND REHABILITATION TREATMENT) που έλαβε χώρα στην Αθήνα ο πρόεδρος της SRS διάσημος καθηγητής Ορθοπεδικής Dr. George Thomson δήλωσε ότι ο SpineCor? είναι πλέον διεθνώς ο πιο εύχρηστος, αποδεκτός και αποτελεσματικός κηδεμόνας για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς σκολίωσης.
Το 2009, Μάιος 21-23, Λυόν, Γαλλία, στο 6ο Διεθνές Συνέδριο της SOSORT παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από την χρήση του Spinecor, σε 495/840 ασθενείς που ολοκλήρωσαν την θεραπεία, σε 106 ασθενείς πού παρακολουθήθηκαν επί 2 χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας και σε 94 ασθενείς που παρακολουθήθηκαν επί 5 χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η διόρθωση και η σταθεροποίηση που επιτυγχάνεται με τον δυναμικό κηδεμόνα SpineCor ανέρχεται σε 71,2 % (353/495 ασθενείς), ενώ 5 χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας 63,5% των σκολιώσεων ήταν σταθερές και το εντυπωσιακότερο όλων ότι 29% των σκολιώσεων συνέχιζαν να διορθώνονται.
Η διαφορετικότητα στην φιλοσοφία των κηδεμόνων βρίσκεται στο ότι οι άκαμπτοι κηδεμόνες ασκούν άμεσα πίεση 3 ή 4 σημείων στην σπονδυλική στήλη με ή χωρίς εκστροφή ενώ ο κηδεμόνας SpineCor μέσω των διορθωτικών κινήσεων επιδρά έμμεσα στην σπονδυλική στήλη. Με αυτό τον τρόπο και μέσω της νευρομυικής οδού, «επανεκπαιδεύει» την σπονδυλική στήλη στην καινούρια διορθωμένη θέση, στην οποία η σπονδυλική στήλη σταθεροποιείται, ενώ δεν επηρεάζεται η κίνηση της.
Εκτός των παραπάνω που ανέφερε στην ομιλία του στο 35ο Συμπόσιο «Ν. Γιαννέστρας - Π. Σμυρνής» ο Ορθοπεδικός και Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου "Αμαλία Φλέμινγκ" κύριος Παναγιώτης Κ. Σουκάκος, τα πρώιμα αποτελέσματα από την χρήση του SpineCor στην Ελλάδα εμφανίζουν διόρθωση και σταθεροποίηση σε ποσοστό 96% σε δείγμα 109 ασθενών.
Τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα του μοναδικού δυναμικού Διορθωτικού Κηδεμόνα Ιδιοπαθούς Σκολίωσης SpineCor? είναι:
- Κοσμητικά και ψυχολογικά είναι αναμφισβήτητα πολύ πιο αποδεκτός από τα παιδιά με αποτέλεσμα να γίνονται πιο συνεργάσιμα καταλήγοντας έτσι σε σύντομη προσαρμογή, σαφώς καλύτερα και μη αναστρέψιμα θεραπευτικά αποτελέσματα
- Αντιθέτως με τους σκληρούς κηδεμόνες που προκαλούν μυϊκή ατροφία, υποκινητικότητα και δυσκαμψία στην Σπονδυλική Στήλη, δεν προκαλεί καμία απολύτως παρενέργεια
- Δεν επιβάλλει κανένα περιορισμό στην κίνηση αλλά αντιθέτως στους ασθενείς που φέρουν τον κηδεμόνα SpineCor δίνεται η δυνατότητα και μάλιστα ενδείκνυται να λαμβάνουν μέρος σε όλες τις κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες
- Επιτρέπεται διάλειμμα 4 ωρών ημερησίως από τον κηδεμόνα
- Είναι πιο άνετος και δροσερός από οποιονδήποτε άλλο κηδεμόνα και καλύπτεται εύκολα κάτω από τα ρούχα
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ψυχολογική επίδραση της εφαρμογής του στα παιδιά είναι σημαντικά μικρότερη συγκριτικά με τους σκληρούς κηδεμόνες.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από έρευνες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά όπως παρουσιάζεται και από αυτή που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (www.scoliosisjournal.com/content/1/1/8 ) στην οποία επισημαίνεται ότι η εφαρμογή σκληρών κηδεμόνων επιβαρύνει την ψυχολογία των παιδιών δημιουργώντας τους συναισθήματα άγχους, οργής, ντροπής και σε αρκετές περιπτώσεις άρνησης ενώ δημιουργούνται ακόμα συναισθήματα φόβου, ανασφάλειας και απόρριψης από το κοινωνικό σύνολο.
Στις μέρες μας ο δυναμικός διορθωτικός κηδεμόνας SpineCor χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς σκολίωσης σε περισσότερες από 250 Κλινικές, Πανεπιστημιακά Κέντρα και Νοσοκομεία σε 21 χώρες.
Επίσης σημαντικά παρουσιάζονται τα πρώτα αποτελέσματα της χρήσης του σε έφηβους με κύφωση σπονδυλικής στήλης και σε ενήλικες ασθενείς με οσφυϊκή σκολίωση, στην Αμερική, τον Καναδά και την Αγγλία ( σύντομα θα εφαρμόζεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη καθώς και στην Ελλάδα) καθώς προσφέρει σημαντική διόρθωση στη στάση του σώματός τους και κατά συνέπεια μακροχρόνια ανακούφιση από τα συμπτώματα του πόνου .
Installed and Designed by iks-Team.com