Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Διώξεις σε έξι γιατρούς για το σκάνδαλο De Puy

Την ποινική δίωξη έξι γιατρών ζητά η Εισαγγελία Εφετών ύστερα από πολύμηνη έρευνα για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο προμηθειών ορθοπεδικών υλικών της βρετανικής εταιρείας De Puy - σκάνδαλο με «μαύρα» ταμεία αντίστοιχα με εκείνα της Siemens.
Πρόκειται για τους πρώτους έξι ορθοπεδικούς που θα καθίσουν στο σκαμνί κατηγορούμενοι για δωροδοκία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τη στιγμή που το σκάνδαλο με μίζες εκατομμυρίων ευρώ αποκαλύφθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 2006!
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Εφετών Άννα Ζαΐρη εισηγείται την άσκηση εις βάρος των έξι γιατρών ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για δωροδοκία εις βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Οι κατηγορούμενοι είναι πρώην και νυν διευθυντές ορθοπεδικών κλινικών σε δημόσια νοσοκομεία. Το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών έδειξε ύψος καταθέσεων δυσανάλογο με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, με τη διαφορά να κινείται σε επίπεδο εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η έρευνα δεν σταματά εδώ, αφού ερευνάται τόσο το επίπεδο συμμετοχής στο σκάνδαλο ορθοπεδικών του ΕΣΥ, αλλά και στελεχών του εν Ελλάδι παραρτήματος της De Puy.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», η υπόθεση De Puy ήρθε στο φως από καταγγελίες που εμφάνιζαν το ΕΣΥ να πληρώνει ακόμη και 30% ακριβότερα τα ορθοπεδικά υλικά που οι υπόλογοι γιατροί επέλεγαν και εν συνεχεία «προωθούσαν» στα νοσοκομεία. Τα ονόματα των Ελλήνων εμπλεκομένων προέκυψαν από την αντίστοιχη έρευνα που έγινε στη Βρετανία. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τόσο Έλληνες γιατροί όσο και μέλη των διοικήσεων των νοσοκομείων δέχονταν μεγάλα χρηματικά ποσά για να προκρίνονται τα ορθοπεδικά είδη της συγκεκριμένης εταιρείας.
Ο Ρόμπερτ Ντούγκαλ, πρώην επικεφαλής μάρκετινγκ της εταιρείας και υπεύθυνος πωλήσεων στην Ευρώπη από το 2002 έως το 2005, καταδικάστηκε στη Βρετανία για την υπόθεση. Ανακρινόμενος, ανέφερε πως για την προώθηση των προϊόντων της De Puy Έλληνες γιατροί έλαβαν πάνω από 4,5 εκατομμύρια στερλίνες!

Installed and Designed by iks-Team.com