Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Οι εγχειρήσεις για την παχυσαρκία

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 1981 παχύσαρκο ήταν το 6,1% του πληθυσμού των Ευρωπαϊκών χωρών, το 1991 το 6,5%, ενώ το 2003 το ποσοστό των παχυσάρκων έφθασε το 11,2%.

Στην Ελλάδα, πρόσφατη μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας έδειξε ότι το 26% των ανδρών και το 18,2% των γυναικών είναι παχύσαρκοι.

Όπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Α. Σπηλιόπουλος, γενικός χειρουργός Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Παχυσαρκίας, από το Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Λευκός Σταυρός, η παχυσαρκία ορίζεται ως η παρουσία υπερβολικής ποσότητας λίπους στο σώμα, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία.

Αποτελεί μια πραγματική νόσο, η οποία εκθέτει τον πάσχοντα πληθυσμό σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως η αρτηριακή υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, υπονομεύοντας έτσι την ίδια την ζωή.

Ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι ένας αριθμός που δείχνει με ακρίβεια το μέγεθος του προβλήματος. Προκύπτει διαιρώντας το βάρος του σώματος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα: δηλαδή αν κάποιος έχει βάρος 150 κιλά και ύψος 1,80 μέτρα, ο ΔΜΣ θα είναι 150: (1,80 Χ 1,80)=46.

Αυτός ο υπολογισμός δεν ισχύει για τα παιδιά και τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών.
 

ΔΜΣ 
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 
Κίνδυνος για την υγεία
18,5 έως 24,9
Φυσιολογική
Χαμηλός
25 έως 29,9 
Υπέρβαρη
Μέτριος
Από 30 και άνω 
Παχυσαρκία
Υψηλός

Ένας άλλος τρόπος για να ορίσουμε την παχυσαρκία είναι η μέτρηση της περιμέτρου της μέσης, η οποία είναι παθολογική όταν στην γυναίκα ξεπερνά τα 90 εκατοστά του μέτρου (εκτός εγκυμοσύνης) και στον άνδρα τα 100 εκατοστά, ανεξάρτητα από το πόσος είναι ο ΔΜΣ.

Ο πληθυσμός ο οποίος ξεπερνά τα συγκεκριμένα όρια, έχει αποδεδειγμένα αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων.
Installed and Designed by iks-Team.com