Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Όταν οι «βελονιές» επιμένουν…

Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά αποτελούν ένδειξη του επονομαζόμενου νευροπαθητικού πόνου, η έγκαιρη αντιμετώπιση του οποίου έχει ζωτική σημασία για τους ασθενείς.
Όπως αναφέρει το Δίκτυο Νευροπαθητικού Πόνου (Neuropathic Pain Network) – ένας διεθνής οργανισμός γιατρών και ασθενών οι οποίοι προσπαθούν να αυξήσουν την ενημέρωση του κοινού γύρω από το συγκεκριμένο πρόβλημα – ο νευροπαθητικός πόνος προσβάλλει το 2,8% έως 4,7% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι πάσχοντες από τον πόνο συχνά είναι άτομα που έχουν κάποια υποκείμενη ασθένεια (λ.χ. διαβήτη, καρκίνο, AIDS, αλλά και σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα ή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου), έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή έχουν υποστεί κάποιον τραυματισμό.
Ο νευροπαθητικός πόνος οφείλεται σε βλάβη ή δυσλειτουργία κάποιων νεύρων και συχνά αποτελεί επιπλοκή των προαναφερθέντων προβλημάτων.
Επειδή, όμως, δεν είναι αναγνωρίσιμος από τους ασθενείς, περνάει καιρός έως ότου γίνει η διάγνωση και η θεραπεία, με συνέπεια οι άνθρωποι αυτοί να πονάνε αναίτια επί μήνες ή και χρόνια ακόμα.
Σύμφωνα με νέα μελέτη του Δικτύου, η οποία παρουσιάσθηκε προσφάτως στο Λονδίνο, από την πρώτη στιγμή που οι πάσχοντες αναπτύσσουν συμπτώματα έως ότου πάνε στον γιατρό μεσολαβούν κατά μέσον όρο 5,7 έως 19,5 μήνες.
Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς λένε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι νομίζουν πως ο πόνος θα περάσει μόνος του κάποια στιγμή.
Μετά την αρχική επίσκεψη στον γιατρό, όμως, μπορεί να χρειασθούν έως 19,2 μήνες και επισκέψεις σε δύο ή περισσότερους γιατρούς έως ότου γίνει η σωστή διάγνωση.
Σε αυτή τη νέα καθυστέρηση, σημαντική αιτία είναι ότι πολλοί γιατροί δυσκολεύονται να διαχωρίσουν τον νευροπαθητικό πόνο από τα άλλα είδη πόνου.
Installed and Designed by iks-Team.com