Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Υπουλοι εχθροί αλάτι και υψηλή πίεση



Ενας στους τρεις ενηλίκους έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η πάθηση έχει πάρει διαστάσεις «επιδημίας», αλλά εξακολουθούμε ως λαός να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλατιού, το οποίο αυξάνει την πίεση. Πριν από λίγες δεκαετίες κάθε Ελληνας κατανάλωνε πέντε έως έξι γραμμάρια ημερησίως, ποσότητα που σήμερα έχει φτάσει στα εννέα γραμμάρια. Το 90% του αλατιού που προσλαμβάνουμε είναι «κρυμμένο» στις τροφές, και κυρίως στο ψωμί.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιϋπερτασικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Αναστάσιος Λαζαρίδης, με αφορμή το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υπέρτασης, το οποίο πραγματοποιείται από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου στην Αθήνα.
Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι το ποσοστό των υπερτασικών είναι 85% στις ηλικίες άνω των 80 ετών. Η υπέρταση -είπε- είναι μια «σιωπηλή» και επικίνδυνη πάθηση. Προσβάλλει ακόμη και μικρά παιδιά και καλό είναι να μετράμε την πίεσή μας τακτικά. Η σωστή ρύθμισή της είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Μελέτες στον ελληνικό πληθυσμό έχουν δείξει ότι ακόμη και από αυτούς που λαμβάνουν αντιϋπερτασική αγωγή το 6% έως 33% εμφανίζουν σωστές τιμές αρτηριακής πίεσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο φθηνό «φάρμακο» κατά της υπέρτασης είναι η μείωση της πρόσληψης αλατιού. Οι ευρωπαϊκές αρχές ορίζουν ανώτατη περιεκτικότητα στις τροφές, αλλά η χώρα μας καθυστερεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Η υπέρταση είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιβαρυντικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και θεωρείται «υπεύθυνη» για το 65% του φορτίου των καρδιαγγειακών παθήσεων. «Δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε την ηλικία μας ή το φύλο μας, αλλά μπορούμε να παρέμβουμε και να ρυθμίσουμε την πίεση, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας», είπε ο καθηγητής.
ΓΙΑΤΡΟΙ
Συμβουλές για τον έλεγχο της πίεσης

Αποφεύγουμε τη χρήση αλατιέρας κατά τη διάρκεια του φαγητού.
Στραγγίζουμε τις προμαγειρεμένες τροφές και τις τροφές σε κονσέρβα που περιέχουν αλάτι για τη διατήρησή τους.
Χρησιμοποιούμε φυσικές γεύσεις, όπως χυμό λεμονιού, κρασί, ξίδι ή φυτικά μυρωδικά, αντί για αλάτι.
Ελέγχουμε τις επιγραφές των τροφίμων που αγοράζουμε για την περιεκτικότητά τους σε νάτριο.
Προτιμούμε: δημητριακά, αποβουτυρωμένα ή χαμηλών και καθόλου λιπαρών γαλακτοκομικά, τυριά με χαμηλά λιπαρά, λαχανικά (σαλάτες χωρίς ή με λίγο ντρέσινγκ), φρούτα, φυσικούς χυμούς, όσπρια, ρύζι, μακαρόνια (χωρίς ή με λίγη σάλτσα, χωρίς κρέμες), πατάτες, πουλερικά (χωρίς πέτσα), ασπράδι αβγού, ψάρια, κρέας βοδινό ή μοσχαρίσιο (άπαχο), μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών στη φυσική τους μορφή.
Αποφεύγουμε: κόκκινα κρέατα (αρνί, κατσίκι, χοιρινό), αβγά, πλήρη γαλακτοκομικά, βούτυρα, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, σνακ (τσιπς, γαριδάκια), έτοιμο παρασκευασμένο φαγητό, κονσέρβες, αναψυκτικά και γλυκά.


enet.gr
Installed and Designed by iks-Team.com